Hieronder een artikel geschreven door Debbie Sprenger (cattery Macadamia) over de EXTREEM GETYPEERDE MAINE COON. Veel mensen zien deze look tegenwoordig liever dan hoe ze er eigenlijk uit horen te zien. Ja, het heeft wel iets, maar het heeft in mijn ogen niets meer met het ras te maken. 
Ik hoop dat jullie dit artikel goed doorlezen en dat ik hiermee ook veel mensen weer op weg kan helpen om juist NIET voor deze types te gaan, maar lekker voor de "ouderwetse" Maine Coon. Daarmee hou je niet alleen het ras in stand, maar ook hen gezondheid, wat zeer belangrijk is: 

 

Extreem getypeerde Maine Coons

De laatste tien jaar is er een trend gaande rond het Maine Coon ras, van bepaalde fokkers die niet meer de rasstandaard als leidraad houden, maar een geheel nieuw uiterlijk creëren. De kenmerken van de Maine Coon worden steeds meer uitvergroot, tot het extreme aan toe, waardoor de harmonie en balans volledig zoek is. Denk aan extreem grote oren, extreem dikke pluimen aan de oren, extreem geprononceerde muzzle, extreem grote en zware lichaamsbouw en zo kan ik nog wel even door gaan.

Veel kopers vinden deze looks mooi, misschien omdat het anders is dan anders? Misschien omdat het opvalt en doordat de extremiteit direct in het oog springt? Misschien omdat de fokkers goede marketingstrategieen hebben? Zoals het plaatsen zeer professionele foto's waarbij de kat zo aantrekkelijk mogelijk gepresenteerd wordt voor een optimaal WOW-effect, waardoor deze katten vaak "viraal" gaan op social media en veel mensen aanspreken. Deze extreme katten worden zoveel getoond op social media dat mensen gaan denken dat een Maine Coon er zo uit "hoort" te zien. Het normale type wordt weggezet als "oude type" en raakt zo in de minderheid en vergetelheid. Je moet immers met de tijd mee gaan en dat is met het moderne type, toch??

 

De enorme (internationale) vraag naar deze extreme looks zorgt ervoor dat steeds meer kittenfabrieken opduiken om hier een slaatje uit te slaan. Omdat de vraag wereldwijd groot is, zie je dat steeds meer fokkers over de hele wereld deze extreem getypeerde katten importeren bij deze kittenfabrieken om aan de grote vraag te voldoen. Ook in Nederland zijn er steeds meer fokkers te vinden die aan deze trend meedoen, helaas.

 

Iedereen zijn eigen voorkeur toch?

Ja iedereen is vrij om te kopen wat hij wil of mooi vindt. Een fokker is ook vrij om te fokken naar wat de fokker zelf mooi vindt, ook al zijn er wel internationale afspraken over de rasstandaard. Niet iedereen wil zich aan de rasstandaard houden (zelfs sommige keurmeesters niet). Bovendien heeft een fokker daarin een eigen verantwoordelijkheid en wordt door niemand tegengehouden. Maar wat zijn de mogelijke lange termijn consequenties voor het ras?

  • In ieder geval dat het uiterlijk van de Maine Coon in een razend tempo enorm verandert en de "originele look" misschien in de toekomst niet meer bestaat. Er zijn veel "kittenfabrieken" die deze kittens aan de lopende band "produceren" met 6 nesten tegelijk en het hele jaar door kittens. Deze fokkers verkopen aan iedereen over de hele wereld die geld neerlegt (vaak met worldwide shipping, soms online te bestellen). Hele nesten worden in de fok verkocht (dat levert meer geld op). Hierdoor verspreiden deze lijnen zich razendsnel over de hele wereld.

  • De inteelt van de gemiddelde Maine Coon gaat veel verder stijgen in een hele korte tijd. Deze trend komt namelijk met een hoge inteelt coefficient en veelal ook dezelfde lijnen, waardoor de genetische diversiteit binnen het ras veel nauwer zal worden. Dit maakt het ras veel kwetsbaarder voor nieuwe ziektes en aandoeningen. Het ras wordt zo genetisch verzwakt.

  • De veranderingen aan de schedel maar ook het lichaam worden zo snel toegepast dat het onbekend is wat de consequenties hiervan zullen zijn op de lange termijn. De kat kan zich van binnen niet zo snel aanpassen aan de grote veranderingen in het uiterlijk die binnen een paar generaties bewerktstelligd worden. Wat we nu al zien is dat de katten met diepliggende ogen meer kans hebben op entropion. Ook zien we dat door de extreme lange snuiten en grote muzzles, de kaken niet goed meer op elkaar passen, met alle gevolgen van dien. We zien dat sommige katten door snelle groei doorgezakte ruggen krijgen (wat goed is te zien in de showhouding).

  • Deze Maine Coons zullen door al hun aanpassingen moeite hebben om in het wild te overleven, met name in de koude gebieden waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan de lange grote oren die in een koude omgeving eerder zullen bevriezen dan dat ze funtioneel zullen zijn. Een ras blijft gezond zolang het functioneel is. Wanneer er op "design" wordt gefokt dan gaat het ras vaak een ongezonde richting op. Dit hebben we al kunnen zien bij vele andere honden en katten rassen waar al een langere periode op extremere kenmerken wordt gefokt. - Bekijk hier voorbeelden van hondenrassen die over 100 jaar veranderd zijn in uiterlijk wat onlosmakelijk is verbonden met gezondheidsproblemen. - Bekijk hier een voorbeeld van de Perzische kat en hoe deze in uiterlijk is veranderd over de afgelopen 120 jaar, waarbij de transformatie onlosmakelijk is verbonden met gezondheidsproblemen.

Dit artikel gaat niet over dat de ene kat beter is dan de andere. Elke kat verdient een goed huisje en alle liefde van de wereld. Het gaat meer over de fokker en het fokprogramma van de fokker en de toekomst van het ras. Dit artikel is bedoeld ter bewustwording en ter informatie. Als liefhebber kun je namelijk wel invloed uitoefenen door een kat te kopen bij een fokker die niet aan deze ongezonde trends meedoet. De vraag bepaalt immers ook het aanbod.

 

Waar staat de Maine Coon over 10 of 25 jaar? Kunnen we dan een soortgelijke video maken en constateren dat het ras dermate ongezond is geworden dat het een omstreden ras wordt waar vroeg of laat een fokverbod op komt? Ik hoop het niet, maar de toekomst ligt in onze handen. Kies met zorg je nieuwe huisdier uit. Kies voor een gezonde kat met een harmonieus type zonder extremiteiten. Kies voor de lange termijn gezondheid van het ras.

Maak jouw eigen website met JouwWeb